Η περιοδοντική νόσος είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του σκύλου και της γάτας. Εκτός από τα εμφανή συμπτώματα (δύσοσμη αναπνοή, εναπόθεση πλάκας και τερηδόνας, φλεγμονή των ούλων, απώλεια δοντιών) οι παραμένουσες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας διασπείρονται μέσω της συστηματικής κυκλοφορίας του ζώου σε άλλα όργανα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην καρδιά, στους νεφρούς και στο ήπαρ. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γάτων και σκύλων θα εμφανίσουν περιοδοντική νόσο μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Κατά την κλινική εξέταση γίνεται πάντα έλεγχος της υγιεινής του στόματος. Σας δίνονται συμβουλές για την καλύτερη δυνατή προστασία των δοντιών, αλλά και όλης της στοματικής κοιλότητας, αλλά σε περίπτωση προχωρημένης περιοδοντικής νόσου, πιθανόν να κριθεί απαραίτητος ο καθαρισμός δοντιών με χρήση υπερήχων.

Για να γίνει σωστά ο καθαρισμός δοντιών, είναι απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας στο ζώο ώστε να καθαριστούν σωστά όλα τα δόντια, αλλά κυρίως για την ασφάλεια του ζώου, καθώς η τοποθέτηση τραχειοσωλήνα αποτρέπει την εισρόφηση νερού και υπολειμμάτων πλάκας. Εκτιμάται και η αναγκαιότητα εξαγωγής κάποιων δοντιών. Στην συνέχεια, ο καθαρισμός κάθε δοντιού γίνεται με την χρήση συσκευής υπερήχων, και η διαδικασία ολοκληρώνεται με στίλβωση για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το αποτέλεσμα.

Leave a Comment